Modulair een opstartdisc maken

Let op: Dit bericht is 19 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Pas heb ik een nieuw computertje aangeschaft dat ik als media center wil inrichten, om dus in mijn huiskamer te zetten en MP3 en films af te spelen. De harddisk was volkomen leeg, dus ik moest er Windows opzetten. Nu is het helaas zo dat mijn CD-writer kapot is. Dus wat doe je dan? Het moest natuurlijk mogelijk zijn om dat via het netwerk te installeren. Dat bleek allemaal erg mee te vallen….

Om te beginnen diende ik een diskette te maken met netwerkdrivers voor de betreffende netwerkkaart en utilities waarmee je via het netwerk een drive kan mappen. Maar ja, hoe doe je dat? Gelukkig had ik snel Bart’s Modular Bootdisc-programma gevonden. Wat een tool! Daarmee maak je in een handomdraai een bootdisc die precies doet wat je wil: op basis van modules kies je wat je bootflop allemaal moet ondersteunen. Helemaal handig zijn de standaard-setups, waaronder 1 voor netwerksupport en 1 voor CD-romsupport. Daar hoef je verder niets aan te doen; een paar drukken op de knop en je bent klaar.

Toen ik m’n flop eenmaal had was het een fluitje van een cent: flop erin, opstarten, naam van mijn Windows Werkgroep invoeren, even via een handig menu kiezen van welke PC ik iets wilde mappen, en daarna de drive kiezen waar de windows setupbestanden in stonden. Soepel toch?!

Ik vond het zo’n mooie tool dat ik ‘m hier op mijn site wilde vermelden, zodat ik hem zelf niet zou vergeten en anderen wellicht ook iets aan mijn vinding hebben.