Ons Sinterklaas-dobbelspel

Let op: Dit bericht is 18 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Zowel dit als vorig jaar heb ik Sinterklaas met wat vrienden gevierd: een stapel kado’s, VEEL hapjes en de nodige drank bleken wederom een goed recept voor een leuke avond. Onze alternatieve surprise-avond was weer geslaagd. Groot voordeel: je hoeft geen gedichten te fabriceren 😉

Maar goed, genoeg gepraat. Hieronder de spelregels zodat jij het volgend jaar en de jaren daarop volgend ook kan proberen en wellicht doorgeven aan al je vriendjes en vriendinnetjes!

Benodigdheden

 • Vrienden
 • Snacks en drank
  Neem allemaal op de betreffende avond iets lekkers mee. Er moeten meer dan voldoende lekkere hapjes zijn. Drank natuurlijk ook niet vergeten; voor ieder wat wils
 • Kado’s
  Spreek met iedereen af om voor een bepaald bedrag kado’s in te kopen. Zo hadden wij 15 euro afgesproken, waarvoor we allemaal 4 tot 6 kado’s hadden uitgezocht. Vergeet niet om ‘allround’-kado’s te kopen, ze kunnen namelijk bij iedereen terecht komen. Probeer dan ook een beetje je best te doen om leuke dingen uit te zoeken. 1 onzin-kado per persoon is wel grappig, maar meer moet het niet worden. Pak al je kado’s in.
 • Dobbelsteen
  Liefst zo’n grote foam-dobbelsteen, dus ribben van een centimeter of 20
 • Pietenmuts
  maar een ander hoofddeksel kan ook volstaan

Dan nu het daadwerkelijke spel waar je je een flink deel van de avond mee kan vermaken. Het bestaat uit drie rondes, waarbij de dobbelsteen een sleutelrol inneemt.

Ronde A: Verdelen

 1. Leg alle kado’s op 1 grote stapel midden in de kamer en ga er gezellig omheen zitten. Dobbelsteen en pietenmuts bij de hand? Daar gaan we!
 2. De jongste speler mag beginnen met het uitkiezen van een kado. Alles mag, maar het kiezen van je eigen kado is natuurlijk een beetje saai. Niet dat het veel uitmaakt trouwens
 3. Met de klok mee mag de volgende aanwezig iets uitzoeken. Er wordt dus nog niets uitgepakt; alleen iets van de stapel pakken
 4. Ga zo door tot alle kado’s verdeeld zijn. Ondertussen raden wat er in zit is gewenst.
  Het kan gebeuren dat sommigen 1 kado meer hebben dan anderen. Geen paniek, dat kan nog veranderen.

Ronde B: Wat staat er op het spel?

Zo, de vorige ronde ging snel. Vanaf nu begint het echt. Pak de dobbelsteen er maar bij en laat degene die aan de beurt was gooien. Dit zijn de opties:

 1. Zwarte Piet
  Helaas, dat wordt werken! Zet de Pietenmuts op en gedraag je als een waardige knecht. Dat wil zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor het sfeerbeheer zolang jij de Piet bent: Iedereen mag wanneer hij/zij wil roepen wat hij wil eten of drinken of welk muziekje er aangezet moet worden.
 2. Iemand anders mag iets uitpakken
  Wijs een kado van iemand anders aan dat uitgepakt mag worden. Je mag helemaal zelf kiezen welk kado en van wie.
 3. Wissel iets met je rechter buur
  Jij hebt alles in de hand: je mag ieder willekeurig kado van jezelf met je buur wisselen, of het al is uitgepakt of niet doet er niet toe.
 4. Wissel iets met iemand naar keuze
  Waarbij jij wederom alle touwtjes in handen hebt
 5. Zie 6
 6. Pak iets uit
  Je mag 1 van je kado’s uitpakken

Dit gaat door tot alle kado’s zijn uitgepakt.

Ronde C: De strijd breekt los

Zet eerst een timer. Als deze straks afgaat wordt het spel even gestaakt, en mag iedereen 1 kado waar hij bij zit uitkiezen en apart leggen. Afhankelijk van hoeveel kado’s er zijn en hoe lang je nog bezig wil zijn bepaal je de tijdsinstelling. Een minuut of 10 is redelijk. Het is overigens niemand toegestaan om gedurende het spel op de timer te kijken! Voor valsspelers kan het zelfs nodig zijn om alles wat inin de buurt is en de tijd aan geeft weg te doen.

Om ruzie te voorkomen: Als de timer gaat op het moment dat de dobbelsteen is losgelaten moet die beurt af worden gemaakt. Pas daarna mag iedereen een kado kiezen om apart te leggen.

Vanaf nu breekt het gevecht met de dobbelsteen in alle hevigheid los. Dit moet je doen bij de verschillende worpen:

 1. Zwarte Piet
  Onveranderd, dus als je de Pietenmuts op hebt is het zorgen voor een ieder!
 2. Schuif naar rechts
  Iedereen staat op en gaat een plaats naar rechts zitten. En nee, je mag geen enkel kado mee nemen naar je nieuwe plek
 3. 1 Kado naar rechts
  Iedereen kiest een kado van zichzelf en geeft dat door naar de rechter buur
 4. Dobbellen
  Kies een persoon tegen wie je gaat dobbelen. Wie het hoogste gooit mag bepalen welke kado’s tussen jullie 2 worden omgewisseld. Bij een gelijke worp gewoon nog een keer gooien
 5. Ruil alles met iemand
  Alles wat je voor je hebt mag je omruilen met het gehele bezit van iemand anders. Ook als hij/zij toevallig meer kado’s heeft dan jij!
 6. Ruil 1 ding met iemand
  Jij mag bepalen wel presentje jij afstaat en wat je daarvoor terug wilt hebben