Hoe Kodi (XBMC) op een Apple TV 2 te installeren

Let op: Dit bericht is 13 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Eerst even een korte geschiedenis…
Ooit, lang lang geleden, was er eens een spelcomputer van Microsoft genaamd XBOX (volgens WikiPedia uitgebracht in 2001 om precies te zijn). En wat is er voor Unixfans nou een grotere uitdaging dan het hacken van een Microsoft-apparaat en het omtoveren tot iets wat pas echt indrukwekkende dingen kan doen?! Je begrijpt dat “nerdland” er meteen een uitdaging bij had. Het resultaat liet niet lang op zich wachten. En toen was het hek van de dam…

Een van de projecten die van de grond kwam was XBox Media Center, kortweg XBMC. Het was (open source) programmatuur waarmee de XBox werd omgetoverd tot een veelzijdig apparaat dat allerlei soorten media af kon spelen. Het idee sloeg aan, en veel mensen gingen een steentje bijdragen. Het werd steeds verder bijgeschaafd en bleef – volledig in lijn met de behoeftes van de mensen die een bijdrage leverden- tot in hoge mate aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Dit proces heeft geleid tot 1 van de mooiste en -wat mij betreft- gebruikersvriendelijke mediaspelersoftware die de wereld ooit heeft gekend. Welke media je maar ergens in je netwerk hebt staan, met XBMC  kan je ’t afspelen: je digitale foto-albums, MP3-albums, films, series, noem maar op. Ondertitels kunnen automatisch er bij worden gezocht en getoond (in een kleur, grootte en positie die je zelf kan bepalen), covers, trailers en omschrijvingen worden er indien gewenst bij gezocht. En dat alles in een gebruikersvriendelijke interface. En het ziet er nog gelikt uit ook!

In de loop der jaren werd de populaire software ook overgezet naar andere apparaten en besturingssystemen. “XBox Media Center” is immers niet echt een goede naam voor software die in veel gevallen niet op een XBox draait. Vanaf versie 14 werd XBMC omgedoopt tot Kodi (zie de volledige aankondiging), waaronder we het nu kennen.

En daar komt het onderstaande in beeld: 1 van de apparaten waar je Kodi op kunt installeren is de AppleTV 2. Een indrukwekkend stukje hardware, maar van origine beperkt tot het afspelen van wat je op iTunes kan vinden/kopen. Tot nu dan….

Let op! De informatie hieronder kan de garantie van je AppleTV verbreken, en kan bovendien tot gevolg hebben dat je AppleTV het niet meer doet. Het gebruik van deze pagina is dan ook volledig op eigen risico. Ik heb enkel informatie van diverse websites op een rij gezet, en neem geen verantwoordelijkheid voor welke gevolgen dan ook. Op het moment van schrijven (juni 2011) heb ik onderstaande getest, en werkt het goed. Maar dit geeft geen garantie!

A: Benodigdheden

Om XBMC op je AppleTV te kunnen installeren heb je het volgende nodig:

 • Een gejailbreakte AppleTV
  Standaard staat Apple het niet toe dat er niet-Apple-software op de AppleTV geinstalleerd kan worden. Om dat mogelijk te maken dien je je AppleTV te jailbreaken.
  Is dat nog niet gedaan? Met Seas0npass kan je dat voor elkaar krijgen. Volg alle stappen op deze pagina en kom dan hier terug.
 • SSH-Software
  Om op je AppleTV in te kunnen loggen en er dingen op te installeren moet er via SSH een verbinding worden gemaakt. Er zijn veel SSH-programma’s beschikbaar voor diverse besturingssystemen.
  Het maakt niet uit als je hier nog nooit van hebt gehoord. Installeer dan (gratis) Bitvise Tunnelier. Kijk op die pagina onder het kopje “Download Tunnelier (SSH Client)”

B: Maak verbinding

 • Zoek het IP adres van je AppleTV op
  Dat vind je in het menu van je AppleTV bij [instellingen]
 • Open Tunnelier en maak een verbinding naar dat IP-adres
 • Vul het wachtwoord in: alpine
 • Er openen 2 schermen, ga naar het zwarte scherm

C: Eenmalige voorbereiding

Kopieeer de volgende regels, 1 voor 1. Klik met rechts in het zwarte scherm om te plakken, en druk na elke regel op enter.

apt-get install wget
wget -O- http://apt.awkwardtv.org/awkwardtv.pub | apt-key add –
echo “deb http://apt.awkwardtv.org/ stable main” > /etc/apt/sources.list.d/awkwardtv.list
echo “deb http://mirrors.xbmc.org/apt/atv2 ./” > /etc/apt/sources.list.d/xbmc.list
apt-get update
* Deze stap eindigt regelmatig met de melding dat je opnieuw “apt-get update” moet uitvoeren. Geen paniek, dat hoort zo. Doe dat gewoon als dat wordt gezegd.
apt-get upgrade
* hierbij wordt gevraagd “do you want to continue”. Voer Y (van Yes) in

Je kan nu XBMC installeren.

D: XBMC installeren of updaten

Je hebt inmiddels een gejailbreakte ApplteTV (zie A) en je hebt de benodigde voorbereidingen getroffen (C). Het is nu tijd om XBMC te installeren. Ook als je XBMC al hebt maar je de nieuwste versie wilt installeren kan je onderstaande doorlopen.

Maak indien nodig een verbinding (zie B), en kopieeer de volgende regels, 1 voor 1. Klik met rechts in het zwarte scherm om te plakken, en druk na elke regel op enter.

cd /private/var/tmp
wget http://xbmc.hadm.net/latest_atv2.deb
dpkg -i latest_atv2.deb
* Als je hierbij een foutmelding krijgt, voer dan ‘apt-get -f install’ uit.
rm -rf latest_atv2.deb

Bron: http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=92261

Als je een update uitvoert ben je wellicht benieuwd wat er nieuw of verbeterd is in de laatste versie? Zie hiervoor de lijst van doorgevoerde verbeteringen (“commits”) op Github. De doorgevoerde verbeteringen zitten niet per direct in het bestand “latest_atv2.deb” dat je hebt gedownload. Om te zien welke versie dit precies is kan je deze pagina bezoeken. Daar lees je welke versie het betreft, en op welke datum die is gemaakt. Op de pagina van Github kan je vervolgens zien welke wijzigingen er voor die versie/datum zijn geweest.

E: Puntjes op de i

Je AppleTV controleert zelf regelmatig of Apple een nieuwe versie heeft van de software voor de AppleTV. Als deze wordt geïnstalleerd moet je echter alles opnieuw doen! Bovendien bestaat het risico dat Seas0npass nog niet werkt voor de nieuwe Apple-software. Je kan de update wel steeds negeren, maar het scherm dat steeds naar voren komt wordt op een gegeven moment erg irritant.

Om te voorkomen dat je AppleTV controleert op nieuwe updates kan je (als je een verbinding hebt, zie B) het volgende invoeren:

echo 127.0.0.1 mesu.apple.com >> /etc/hosts

De directory van XBMC is nogal lastig te vinden. Met de volgende regel maak je een soort snelkoppeling naar de XBMC-directory vanuit de root naar de directoy van XBMC, zodat je de directory later makkelijk terug kan vinden.

ln -s  /private/var/mobile/Library/Preferences/XBMC /XBMC

In het hoofdmenu van XBMC kan je het weer raadplegen. Hier hoor je ook plaatjes te zien (een wolkje als het bewolkt wordt). Het kan gebeuren dat je deze plaatjes niet ziet. Als weerafbeeldingen ontbreken kan je ze als volgt installeren:

wget http://www.davewolf.net/download/atv2_xbmc_weatherimages.zip
unzip atv2_xbmc_weatherimages.zip -d /private/var/mobile/Library/Preferences/XBMC/temp/weather
rm -rf atv2_xbmc_weatherimages.zip

Externe links

Ik heb veel aan onderstaande pagina’s gehad. Wellicht jij ook:
[AppleTV2/iOS] Unofficial semi-nightly build FAQ/info/issues @ Forum.xbmc.org
XBMC for iOS specific FAQ @ wiki.xbmc.org