Nieuwe site: migratie een eind gevorderd

Let op: Dit bericht is 8 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Poeh, dat was een klus! Ik zat er eigenlijk al jaren tegenaan te hikken, maar na er de afgelopen weken wat tijd tegenaan gegooid te hebben is het dan eindelijk gelukt: m’n nieuwe site is online!

Eigenlijk was het een dubbele migratie: ik wilde zowel naar een andere server, als naar een ander Content Management Systeem (CMS). Tot nu toe draaide ik op Etomite, maar daar was al jaren geleden de stekker uit getrokken.  Dat was zelfs al zo lang geleden dat diverse functies die er worden gebruikt (in PHP) niet meer bestonden in de momenteel gangbare versies van PHP. Met als gevolg dat diverse van m’n populaire pagina’s (zoals Ouderwetse scheldwoorden,  uitroepen en quotes) het in zijn geheel niet meer deden.

De keuze voor een nieuw CMS was makkelijk: WordPress. Dat is gratis, flexibel en populair. Door de populariteit is er voor alles wat je wil wel een plugin te vinden, en zo niet, dan zijn er genoeg bronnen waarmee ik zelf iets in elkaar kan knutselen. Niet dat ik dat snel zal doen, want alles wat je zelf maakt is ook een risico: het moet onderhouden worden, want het kan omvallen na een (ivm beveiliging) mogelijk noodzakelijke update van WordPress. Maar goed.

De conversie van Etomite naar WordPress leek een grote uitdaging: Er is immers geen standaard conversietool voor beschikbaar. Maar uiteindelijk viel ’t wel mee. Met MySQL Workbench heb ik zelf  wat queries de content overgezet. Afbeeldingen zijn nog wat handwerk, maar die had ik gelukkig niet zoveel.

Kortom: de inhoud is nu overgezet. Ik ben nog niet helemaal tevreden over hoe alles er uit ziet, dus dat volgt nog. Maar al die pagina’s die het al tijden niet meer deden zijn weer bereikbaar. En het oogt ook wel weer een stukje frisser. Er is nog wat werk te doen, maar de grootste hordes zijn genomen!

One Comment to “Nieuwe site: migratie een eind gevorderd”

Comments are closed.