eDonkey (downloadsoftware)

Let op: Dit bericht is 19 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Naast Kazaa is er ook een share-programma genaamd eDonkey 2000. eDonkey is meer gericht op het downloaden van grotere bestanden, zoals complete ISO-bestanden van CD’roms (vrijwel exacte kopieeen). Voor films (heel veel DVD-rips in DivX format) en complete games is donkey dus wat interessanter dan Kazaa (mocht je veel films hebben, dan is het programma TJ’s MovieDatabase proggie ook ideaal.

Om eDonkey beter te laten functioneren is het handig om ook eDonkeyBot te downloaden. Dit programma zorgt voor een up2date serverlist in eDonkey en fine-tuned wat instellingen.
Nog meer tips kan je vinden op The Donkey Network. Voor serverlists (de server.met bestanden) is de site van OCB Maurice een uitkomst.

Het eDonkey netwerk is tegenwoordig ook met een andere client te gebruiken, te weten eMule. Dit proggie heeft dus minstens dezelfde files te bieden als eDonkey (aangezien het, zoals gezegd, gebruik maakt van ’t zelfde netwerk). Maar eMule heeft meer: het kan zich bij een aantal servers tegelijk aanmelden, is sneller en verdeelt priorities eerlijker. En bovendien: het is open source. Iedereen kan een bijdrage leveren, waardoor het programma steeds beter zal worden. Echt een aanrader dus. Gezien de hoge update-frequentie wel regelmatig op hun site gaan kijken, want voor je ’t weet is er weer een betere versie beschikbaar!

Een mooie gebruiksaanwijzing over hoe je emule aan de praat krijgt, inclusief screenshots etc, vind je op deze pagina op WeetHet.nl.

Voor zowel eDonkey als eMule raad ik deze serverlist aan: http://ocbmaurice.dyndns.org/pl/slist.pl/server.met?download/server-best.met (dit zijn de ongeveer 50 beste servers volgens de site OCBMaurice).

Om een beetje te bladeren door bestanden die je op het netwerk van Donkey kan vinden (werkelijk vanalles, films, games, apps, noem maar op), kan je kijken op de site van Share Reactor. Deze files zijn dus niet van de server van Share Reactor te downloaden of zo. Ze voorzien je alleen van een link naar een bestand dat ergens op het donkey netwerk moet staan.

Voor ons Hollanders is er ook een site als Share Reactor in het Nederlands opgezet, waar je specifiek Nederlandse software op kan vinden. Dat gaat van brieven om je recht te halen (van de consumentenbond) tot Office NL en de conference van Lebbis en Jansen of Youp van ’t Hek. Het adres: www.DonkeyNL.com