DC++ (downloadsoftware)

Let op: Dit bericht is 19 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

DC++ is weer een volgende downloadprogramma. Het instellen en op zoek gaan naar bestanden vergt wat energie en inzicht, maar als je het mij vraagt is het wel de moeite.

DC++ werkt in tegenstelling tot andere programma’s met servers waar je op in moet loggen. Iedere server heeft meestal een doel-segment. De een richt zich meer op software, de ander op films, enzovoort. De servers kunnen ook eisen stellen aan iedere gebruiker die erop inlogt. Zo moet je bijvoorbeeld voor een aantal minsten 50 GB delen, en dat je minstens 2 mensen tegelijk van jou moet kunnen laten downloaden.

De bestanden zelf staan overigens niet op de servers. Die houden alleen bij welke bestanden bij welke gebruikers te vinden zijn. Downloaden doe je dus nog steeds bij een andere internetgebruiker.

Zoals gezegd is het gebruik van DC++ wel wat ingewikkeld. Hieronder zal ik toelichten hoe de basis werkt. De rest kan je zelf wel uit puzzelen. O ja, er komen nogal wat mensen op deze pagina, vraag me aub niet hoe ik jouw problemen moet oplossen. Het staat uiteindelijk allemaal in de help-file of op een site (deze DC++ guide is best goed).

Zo kan je aan de slag gaan met DC++:

 • Download de software van de homepage: http://dcplusplus.sourceforge.net/ en installeer het.
 • Ga naar File – Settings en vul wat instellingen in
  In ieder geval je naam, waar je bestanden wil downloaden, zoveel mogelijk directories die je wil delen. Sommige directories moet je zeker NIET delen, zoals de Windows directory, Temp directory en Browser cache. Als je dat toch doet kan je van een server afgemikt worden.
 • Download de lijst met public hubs
  Dat doe je door op de knop links boven te drukken
 • Log in op een aantal servers
  Dubbel-klik in de lijst met public hubs op de bovenste server. Er opent een scherm waarbij je ziet dat het programma probeert in te loggen op die server. Ondertussen kan je terug gaan naar de lijst om een 2e, 3e, 4e enz. aan te klikken om te proberen op in te loggen.
 • Zoek naar software
  Gebruik daarvoor de knop met het vergrootglas.
 • Kijk welk bestand populair is. Dit is een nadeel van DC++: je moet zelf maar zien bij hoeveel gebruikers een bestand te vinden is. Dit gaat het makkelijkst door te sorteren op bestandsgrootte. Als er veel bestanden met het zelfde formaat onder elkaar staan kan je dat bestand dus kennelijk bij veel mensen vinden. Let hierbij ook op vrije “slots”. Als er bij een gebruiker staat “2/8” zijn er nog 2 van zijn 8 downloadplaatsen beschikbaar. De snelheid van zijn verbinding is natuurlijk ook erg relevant. Hoe dan ook: dat moet je allemaal zelf uitzoeken.
 • Klik 1 bestand aan om te downloaden
  Doe dat ook echt maar bij 1 bestand!!! Want hierna komt de volgende stap:
 • Voeg het zelfde bestand van andere gebruikers toe als alternatieven
  Doe dit door op de rechter knop te drukken. Als het bestand dat je nu selecteert het zelfde is als een bestand dat je al probeert te downloaden dan zie je bij “Download to” het betreffende bestand staan. Voeg met name gebruikers met snelle verbindingen en vrije slots toe.
 • Vind een snelle gebruiker
  DC++ probeert nu in te loggen bij 1 van de gebruikers die je hebt aangegeven. Op een gegeven moment lukt dat en begint het downloaden. Als je dit te traag vindt kan je rechts-klikken op de gebruiker van wie je aan het downloaden bent, waarbij je kiest “remove user from queue”. DC++ gaat dan proberen van een andere, hopelijk snellere, gebruiker te downloaden. Ook dit is dus helaas handwerk in DC++