Kazaa (downloadsoftware)

Let op: Dit bericht is 19 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

De hele wereld kent Napster wel. En wat baalde men dat Napster werd verboden. Goed nieuws voor iedereen die nog in de rouwstemming is: er is een soortgelijk programma, wat veel beter werkt. De naam: Kazaa! En het mooiste is dat Kazaa niet verboden kan worden. Het maakt namelijk geen gebruik van centrale servers, die door de overheid offline kunnen worden gehaald.

Eén van de voordelen van kazaa is dat het bestanden kan resumen. Bij napster wilde het nog wel eens gebeuren dat de computer waar je een bestand vanaf aan het downloaden was van internet afging. Gevolg: je had voor niets een half uur zitten te downloaden, en nou kon je weer opnieuw beginnen! Bij Kazaa is dat verleden tijd. Je gaat gewoon door met downloaden, maar vanaf een andere computer. En dat gaat door totdat je het hele bestand hebt.

Verder is de snelheid stukken verbeterd. Door een multi-layered structuur worden niet alle zoekopdrachten naar alle computers doorgestuurd. Enkel de extreem goede pc’s die in het netwerk zijn opgenomen verzorgen de zoekopdrachten, waardoor je capaciteit goed wordt benut. Hier komt nog bij dat je het zelfde bestand van meerdere gebruikers tegelijk kan downloaden, zodat de snelheid omhoog schiet!

Helaas is Kazaa enkele tijd geleden wel flink aangepast, waardoor je computer overladen wordt met zogenaamde spyware. Dit zorgt ervoor dat je tal van reclameboodschappen voor je neus krijgt (pop-ups) en er bovendien informatie van je computer en bijvoorbeeld je surfgedrag wordt verstuurd naar bedrijven. Gelukkig bestaat er software om deze functies er weer uit te halen: Diet K