Opera (internet browser)

Let op: Dit bericht is 20 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

De meeste mensen gebruiken bij het ‘surfen’ een browser zoals Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer. En velen vinden dat kennelijk prima. Nou, ik niet. Op de één of andere manier nemen deze programma’s honderden megabytes in beslag om wat tekst en afbeeldingen op een scherm te zetten. En die omvang komt de snelheid ook niet ten goede. Bovendien wordt dit probleem steeds groter: iedere volgende versie is qua programmatuur gelijk aan de vorige plus weer extra opties (lees: megabytes). Verder gebruik ik graag programma’s die je tot in de details in kan stellen, zodat alles precies zó werkt als de gebruiker prettig vindt.

En toen was er Opera. Deze browser is om te beginnen klein. Een aantal jaar paste het installatiebestand op één floppy (dus kleiner dan 1,4 MB), in tegenstelling tot de CDRom die andere browsers nodig hebben. Verder is Opera geheel instelbaar zoals je zelf wilt. Ook erg handig vind ik dat alles ook met het keyboard te bedienen is. Dus niet steeds grijpen naar je muis en daar wat mee lopen te pielen, maar gewoon op een knop drukken, en je ziet gelijk wat je hebben moet.

Tijden lang moest je Opera kopen om er gebruik van te kunnen maken. De laatste versies zijn echter ook als addware te gebruiken. Op deze manier werkt wel alles, maar zie je boven in beeld een advertentie. Uiteraard is dit met een crack te verwijderen, als je dat zou willen.

One Comment to “Opera (internet browser)”

Comments are closed.