Cartridge voor de HP 610

Let op: Dit bericht is 19 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Een tijdje geleden had ik ‘ruzie’ met m’n printer, een HP 610. Ik had het ding net gekocht, en toen de inkt op was moest ik uiteraard op zoek naar een nieuwe. Aanvankelijk kocht ik gewoon een cartridge voor de 600-serie van HP, maar die bleek niet te passen. Voor mijn 610 moest ik ‘speciale’ cartridges kopen, die even duur waren, maar waar maar de helft in bleek te zitten! Dat was zelfs zo gedaan dat je dat niet gewoon kon zien. Er waren namelijk in de cartridge ballonnetjes geplaatst, zodat ie wel helemaal vol leek te zitten. Uit de verpakking viel wel af te leiden dat er minder in zat, maar sneaky was het wel. Maar ik had geen zin om 2x zoveel te betalen.

Toen ik het hele verhaal aan een huisgenoot van me vertelde, kwam hij met een oplossing. In de Computer Totaal had een artikel gestaan waarin werd uitgelegd hoe je je printer of cartridge aan kon passen, zodat cartridges van de rest van de 600 serie ook in de HP 610 zouden passen.

De aanpassingen

Wat moet je nou precies doen om 600 cartridges in een HP 610 te laten werken?

1: Cartridge passend maken

Om te beginnen moet de cartridge in je printer passen. Het nokje van reguliere 600 cartridges is namelijk iets groter dan die voor de 610. Ga dit nokje niet weghalen of kleiner maken! Dat heb ik dus ook een keer geprobeerd. Resultaat: het inkt-reservoir is niet meer luchtdicht, en de inkt kan zo aan de onderkat naar buiten lopen. Wat je wel moet doen is de uitsparing in de printer, waar dit nokje in moet passen, groter maken. Een dremel is ideaal, maar een klein zaagje en/of veiltje doet het ook. Het handigst is om het plaatje waar deze uitsparing in zit even uit de printer te halen. Hiervoor heb je wel een torque schroevendraaitertje nodig.

Als de cartridge past heb je nog maar 1 stap te gaan. Hierbij heb je de keuze uit twee manieren:

2a: Cartridge aanpassen

Snij één baantje op de cartridge door, (met een stanleymesje of iets dergelijks). Het is een preciesiewerkje, wat je opnieuw bij iedere cartridge moet uitvoeren, maar het werkt wel! Risico is wel dat je ook een ander baantje doorsnijdt, waardoor je een nieuwe cartridge aan moet schaffen en uiteindelijk nog niets bespaard hebt.
Alternatief voor het doorsnijden is om op het connectorpuntje wat nagellak of iets dergelijks aan te brengen. Een minder risicovolle manier om het contact te verbreken.
Op de afbeelding hiernaast valt te zien welke baan je door moet snijden, of welk connectorpunt je moet aftippen met nagellak.
600cartridge1

2b: Printer aanpassen

Om in 1 keer van al het gezeur of te zijn kan je ook je printer aanpassen. Dit is wel een stukje ingewikkelder om te doen, maar het is een éénmalige klus. Op de een of andere manier had ik alleen een andere uitvoering van de HP 610, waardoor het verhaal uit de Computer Totaal niet klopte. Ik heb de pagina met de uitgeleg (155 kB GIF bestand) wel online gezet voor iedereen die het wil proberen.

Met dank aan Dick Bakker voor het uitdokteren van deze oplossing!