Overklokken

Let op: Dit bericht is 19 jaar oud. Houd dat in gedachten bij het lezen...

Overklokken is het opvoeren van je processor, zodat deze sneller werkt dan bij aanschaf de bedoeling was. Hoe dit werkt heb ik jaren geleden een keer uitgetiept, en dat lees je hieronder. De snelheden die ik geef zijn dus aan de lage kant, maar goed, het idee blijft hetzelfde. Hopelijk wordt het wel duidelijk.

Bij overklokken zijn twee begrippen van belang:

  • de bussnelheid
    Snelheid waarop het moederbord werkt. Een paar jaar geleden waren typische waarden hiervoor 50, 60, 66 en 75 Mhz (MegaHertz). Tegenwoordig kan dat stukken hoger liggen, op bijv. 100 of een veelvoud daarvan. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de onderlinge communicatie tussen onderdelen van de computer, bijv. geheugen en videokaart.
  • processor snelheid
    Dit is de bussnelheid vermenigvuldigd met een mulitplier (M). M is een veelvoud van 1/2 * N, bijvoorbeeld 2,5 of 4. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de computer kan rekenen.

Om hier een voorbeeld van te geven: Mijn desktop was bij aanschaf ingesteld op een bussnelheid van 66, met een multiplier van 2,5. 66 x 2,5 = 165, wat in de volksmond een Pentium 166 werd genoemd.

Nu is het bij veel moederborden mogelijk om de bussnelheid en multiplier aan te passen. Belangrijk inzicht hierbij is dat een hogere processorsnelheid niet altijd een snellere computer betekent. Een voorbeeld:
Configuratie A: 66 x 3 = 198 (oftwel 200)
Configuratie B: 75 x 2,5 = 187,5

Configuratie A heeft een hogere processorsnelheid, maar is in veel gevallen toch langzamer dan B. Dit komt doordat veel mensen hun computer niet de hele tijd laten rekenen (bij het renderen van afbeeldingen doe je dat bijv. wel, bij een aantal zware games ook). Voor mensen die dus niet het uiterste rekenwerk vergen is optie B dus een betere keuze.

Nu is het verder gewoon een kwestie van proberen. Waar je hierbij op moet letten is dat je je processor niet opblaast. Nu is een processor ontworpen om bij temperaturen tot 80 graden celcius minstens 5 jaar mee te gaan. En wanneer je iets van 80 graden aanraakt, krijg je een blaar. Conclusie: voel als je je computer aan hebt gezet aan de processor (voorzichtig!). Brand je je vinger, dan moet je ‘m terug schroeven. Brand je ‘m niet, laat je computer dan een paar minuten hard rekenen, en voel nog eens. Als er dan nog niets aan de hand is kan je er een tijdje mee gaan werken. Krijg je nu af en toe een bluescreen, dan kan je processor het rekentechnisch gewoon niet aan. Draait alles soepel, dan kan je gaan kijken of je ‘m nog verder kan opschroeven.

Ik heb m’n machine uiteindelijk kunnen laten draaien op 2,5 x 83 = 207,5 Mhz (dankzij mijn Asus moederbord dat op 83 Mhz kan werken). 3 x 75 (dus 225) werkte ook, maar was trager.

Als je van dit alles het fijne wil weten (bijv. of jouw processor en moederbord hiervoor geschikt zijn), dan raad ik Tom’s Hardware Guide aan. Succes d’r mee!!